Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: تصمیمی درباره افزایش قیمت خودروهای کارخانه‌ای نگرفته‌ایم و مطلبی هم در این زمینه ابلاغ نشده است.

به گزارش ایران اکونومیست سیدرضا فاطمی امین امروز در بازدید از خودروسازی سایپا در جمع خبرنگاران گفت: صنعت خودرو یک صنعت بزرگ و مهم است که با مسائل زیادی هم مواجه است. یک برنامه دو ساله در وزارت صمت با مشارکت قطعه سازان و خودروسازان تهیه شده تا این مسائل حل شود و قابل حل نیز هست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

فاطمی امین بیان داشت: در این نقشه راه مسائلی را از قبل آغاز کرده‌ایم و یکی از مسائل مهم در این ارتباط تولید است، سال گذشته تا حدود 170 هزار دستگاه خودرو ناقص وجود داشت و در سایپا  18 درصد بدون نقص و ایراد از خط تولید عبورد کرده بود. 

وی افزود: 18 درصد عبور مستقیم خودرو به معنای آن است که فقط 18 درصد از خودروهایی که وارد خط تولید می‌شد به صورت کامل از خط تولید خارج می‌شد و این موضوع مشکلات بسیاری را ایجاد می‌کرد که خوشبختانه با اقدامات انجام شده اکنون عبور مستقیم خودرو در ایران خودرو به 100 درصد رسیده و در سایپا نیز به بیش از 90 درصد رسیده است. 

وزیر صمت اظهار داشت: کارهای دیگری نیز در نقشه راه خودرو آغاز شده است. 30 درصد از قطعات یدکی بازار جزء کالاهای تقلبی و قاچاق است لذا در 9 محور برنامه برای خودروسازان تعریف شده است و از آنها خواسته‌ایم که مطابق این برنامه عمل کنند و لذا از این پس باید متمرکز به تغییرات محصول و محصولات جدید بود. 

وی با بیان اینکه شاهین و تارا دو خودرو باکیفیت تولیدی است، گفت: این خودروها قیمت بالایی دارند و لذا برای عامه مناسب نیست لذا باید تمرکز ما بر این باشد که خودروهای با قیمت پایین تر نیز تولید شود و لذا برنامه 2 ساله تاکنون خوب پیش رفته است. 

فاطمی امین درباره قانون جوانی جمعیت بیان داشت: این طرح از سوی مجلس شورای اسلامی مصوب شده و دو خودروساز بزرگ کشور را در قبال آن متعهد کرده است که باید مطابق قانون اجرا شده و کارهای آن به پیش بروند.

وی افزود: صنعت خودروی ایران به لحاظ ظرفیت‌های نیروهای انسانی و زیرساخت‌ها بسیار مناسب است، در بازدید از یکی از شرکت‌های خصوصی مشاهده کردم که این شرکت برنامه تولید 20 هزار دستگاه در سال جاری دارند. به نظرم این صنعت هر چند مسائل و چالش‌های بسیار زیادی دارد و باید به مردم بابت ابراز گلایه حق داد و اگرچه وضعیت صنعت خودرو ما هنوز هم قابل دفاع نیست اما نسبت به 5 ماه گذشته رشد قابل توجهی داشته است و مسائل در حال حل شدن است. 

وزیر صمت با بیان اینکه تمرکز ما روی تولید بود، اظهار داشت: وقتی تولید بالا می‌رود چند اتفاق می‌افتد، گردش مالی اتفاق می‌افتد و قیمت تمام شده کاهش می‌یابد و کیفیت قابل تغییر است و نکته دوم نیز تغییر محصول است. 

وی اظهار داشت: بی‌کیفیتی که مردم از خودروساز و خودروها بیان می‌کنند بخشی مربوط به پلت‌فرم‌های قدیمی است که قابل اصلاح نیست لذا نکته مهم آن است که عیوب آنها رفع شود اما این عیوب به طور کامل قابل اصلاح نیست بنابراین باید ترکیب تولید عوض شود و لذا ایران خودرو و سایپا تولید دو خودرو تارا و شاهین که خودروهای با کیفیت است را در دستور کار قرار داده است. 

*قیمت خودروهای کارخانه افزایش نمی یابد

فاطمی امین در پاسخ به این سوال که آیا قیمت کارخانه‌ای خودروها افزایش می‌یابد، گفت: در خصوص این قضیه تصمیمی نداریم و مطلبی نیز ابلاغ نشده است. 

وی درباره اینکه از این پس نام و نشان خودروها که بیشتر در معرض دید قرار دارد باید به صورت فارسی بر روی خودروها نصب شود، گفت: مقرر شده تا ایران خودرو، سایپا و سایر خودروسازان نسبت به این موضوع اقدام کنند. 

 

منبع: خبرگزاری فارس

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: فاطمی امین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۱۴۰۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری

 

افشین صدردادرس در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، به موضوع آخرین وضعیت واردات گوشت و صادرات دام پرداخت.

با توجه به جمعیت دام، نیازی به افزایش حجم واردات گوشت گرم دارید؟

صدردادرس: بنابر اعلام مرکز آمار، جمعیت دام کشور در پایان زمستان ۷۲.۱ میلیون راس است که نشان دهنده جمعیت مناسب دام است.

با توجه به سطح بارش ها در نقاط مختلف، کماکان نسبت به متوسط دوره بلندمدت کمتر است‌ که انتظار می رود تا پایان اردیبهشت، کمبود بارش جبران شود.

با وجود شرایط مساعد تولید، مسئولان باید برنامه ریزی مناسبی در راستای حمایت از دامداران داشته باشند و حال اتخاذ سیاست افزایش واردات گوشت گرم نه تنها کمکی به بخش تولید نمی کند، بلکه تولیدکننده را از ادامه تولید دلسرد می کند.

آیا افزایش حجم واردات به تنظیم بازار گوشت قرمز کمک می کند؟

صدردادرس: اگر حمایت از افزایش جمعیت دامی صورت نگیرد، اتفاقات سال گذشته تکرار می شود. در بهار ۱۴۰۲ شاهد افزایش جمعیت دامی بودیم که متاسفانه سیاست های نادرست مسئولان منجر به کاهش جمعیت دام در پاییز و زمستان شد. براین اساس مسئولان باید به فکر حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده باشند، نه مدام بر طبل واردات بکوبند.

بنابر آمار در سال ۱۴۰۱، ۴۸ هزار و ۵۰۰ تن و سال گذشته ۱۲۹ هزار و ۲۰۰ تن گوشت گرم و منجمد و ۲۸ هزار و ۵۰۰ تن دام زنده وارد شد که به رغم افزایش واردات در سال ۱۴۰۲، اما قیمت گوشت افزایش و در مقابل سرانه مصرف کاهش یافته است که براین اساس می توان نتیجه گرفت که واردات هیچ تاثیری در تنظیم بازار نداشته است.

حال اینکه مسئولان واردات گوشت گرم را از ۱۲۹ هزارتن به ۱۴۸ هزارتن برسانند، تمام مسئولیت آن را باید برعهده بگیرند.

وضعیت بازار دام زنده چگونه است؟

صدردادرس: بنابر آمار متوسط قیمت دام زنده۲۴۰ تا ۲۶۰ هزارتومان است که امیدواریم قیمت گوشت و دام در بازار به سمتی برود که تولیدکننده و مصرف کننده رضایت داشته باشند. حال اینکه از وسط زنجیره تولید حرکتی در جهت اصلاح قیمت انجام دهیم، مشکلات مرتفع نمی شود.

آیا نیازی به صادرات دام داریم؟

صدردادرس: در شرایطی که تولید دام تقاضا ندارد، صادرات می تواند منجر به تحرک و رونق بخش تولید شود که این امر انگیزه در بین دامداران ایجاد می کند، لذا پیشنهاد بنده این است که شرایطی فراهم شود که صادرات مقطعی نباشد که به تولید آسیب بزند.

در شرایط فعلی که تولید در داخل تقاضا ندارد، صادرات راهگشاست و می تواند تا حدودی مشکلات تولید را حل کند.

راهکار ایجاد رونق و افزایش سرانه مصرف گوشت در بازار چیست؟

صدردادرس: دولت برای ایجاد تقاضا باید گوشت تولید داخل را در قالب کالابرگ عرضه کند که در نهایت این امر به افزایش جمعیت دامی، پایداری تولید و کنترل قیمت در سطح بازار موثر است.

آیا صادرات دام راهکار ایجاد رونق و پایداری تولید در بازار است؟

صدردادرس: با توجه به پایین بودن تقاضا در بازار، صادرات می تواند محرکی برای تولید باشد به شرطی که جو روانی حاصل از صادرات را کنترل کنند تا قیمت ها در بازار افزایش نیابد‌.

خرید توافقی دام می تواند منجر به تنظیم بازار و رونق تولید شود. لذا بنابر قانون نظام جامع دامپروری به صراحت اعلام شده که دولت موظف به خرید حمایتی است، اما به شرطی که خرید به قیمت دستوری همانند سال ۱۴۰۰ نباشد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • وزارت راه: تلفات تصادفات رانندگی با واردات خودرو کاهش می‌یابد
  • وزارت راه:تلفات تصادفات رانندگی با واردات خودرو کاهش می‌یابد
  • اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری
  • برنامه امسال وزارت صمت برای جهش بزرگ تولید خودرو/ تیراژ تولید روزانه ۵۰۰۰ دستگاه خودرو رسید
  • قیمت کارخانه‌ای خودرو ۸۰ درصد زیر نرخ بازار است
  • قیمت گذاری دستوری بیشتر باعث افزایش قیمت لاستیک می شود
  • سیل بم در پارکینگ خودرو | خودروهای لجن کش در حال کارند
  • خودروهای غرق شده در پارکینگ کارخانه خودروسازی در بم | ویدئو
  • کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم
  • صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری